99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam1341Nie polecam1

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Ekome olej z nasion opuncji figowej tłoczony na zimno 10 ml

Ekome olej z nasion opuncji figowej tłoczony na zimno 10 ml.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 36,99 zł 36.99
ilość szt.
Kod produktu: 59094562

Opis

Ekome olej z nasion opuncji figowej tłoczony na zimno (Opuntia Ficus Indica) to olej pozyskiwany z nasion opuncji figowej, znanej także pod nazwą figi berberyjskiej, z rodziny kaktusowatych.


Olej z nasion opuncji figowej ma łagodny i delikatny zapach oraz zielonkawy kolor. Niezwykłe właściwości tego oleju zostały docenione stosunkowo niedawno, jako luksusowy i wszechstronny olej słynący z wyjątkowych składników bioaktywnych, choć od wieków był stosowany w bardzo szerokim zakresie, od oparzeń po choroby. Ze względu na swoje właściwości i delikatny zapach jest doskonałym olejem pielęgnacyjnym, dodatkiem do wysokiej jakości kosmetyków, jak i bazowym nośnikiem do rozcieńczania olejków eterycznych. Jest tak delikatny, że można go nakładać na twarz, a nawet pod oczy.

Powody, dla których Ekome olej z pestek opuncji figowej wyjątkowy i luksusowy:

  • zawiera witaminę E w ilości najwyższej spośród wszystkich dostępnych olejów roślinnych (3 razy więcej niż w oleju arganowym),  która chroni skórę i pomaga w utrzymaniu nawilżenia,
  • zawiera najwyższy procent (88%) nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do stymulowania produkcji i regeneracji zdrowych komórek, 
  • owoce opuncji figowej zawierają duża ilośc nasion, od 150-300 w każdym, jednak nasiona są małe i zawierają tylko 5% oleju. aby wyprodukować 1 litr oleju, potrzeba aż 1 tony owoców.


Najważniejsze właściwości oleju z pestek opuncji figowej:

  1. źródło witaminy E  - tokoferolu, w ilości 150% wyższej niż w oleju arganowym,
  2. źródło witamin A i K,
  3. zawiera przeciwutleniacze i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
  4. wysoki poziom fitosteroli i polifenoli,
  5. niekomedogenny - nie zatyka porów.


Działanie oleju z pestek opuncji figowej, dzięki zawartości wyżej opisanych składników: 

Olej z pestek opuncji figowej tłoczony na zimno jest bogaty w składniki odżywcze, szybko się wchłania. Wnika głęboko w skórę zapewniając intensywne nawilżenie bez zatykania porów. Zawiera najwyższe stężenie witaminy E spośród olejów roślinnych, około 150% więcej niż olej arganowy. Pomaga to uzyskać gładszą i rozświetloną skórę. Tokoferole chronią komórki skóry, które wytwarzają kolagen i elastynę i mogą zmniejszać blizny potrądzikowe. Zawartość witaminy K poprawia wygląd ciemnych plam, przebarwień i nierównego kolorytu skóry. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zawarte są w oleju z opuncji figowej w niespotykanie wysokiej ilości.

  • 60,5% zawartość kwasu linolowego jednocześnie odżywia i regeneruje. Wzmacnia barierę naszej skóry, dzięki czemu lepiej zatrzymuje ona wilgoć. Czasami określany jest jako witamina F, zwalcza stany zapalne i wspomaga procesy gojenia. Ma również właściwości przeciwtrądzikowe i pomaga zmiękczyć skórę. Może nawet pomóc zwalczyć opryszczkę i drobne oparzenia. Paznokcie, skórki i włosy również czerpią korzyści z właściwości nawilżających.
  • 20,6% zawartość kwasu oleinowego, który znajduje się również w awokado, oleju migdałowym i oliwie z oliwek. Uszczelnia wilgoć i pomaga innym korzystnym składnikom łatwiej przenikać przez skórę.
  • 13,9%zawartość kwasu palmitynowego o właściwościach przeciwutleniających, pomagających w zapaleniu skóry i egzemie. Występuje naturalnie w naszej skórze, ale jego ilość zmniejsza się wraz z wiekiem.


Bogactwo składników znajdujących się w oleju z pestek opuncji figowej sprawia, że stosowany jako serum zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek, ciemnych plam i cieni pod oczami, a skóra wydaje się wyraźnie młodsza i bardziej elastyczna.
Naturalnie występujące w oleju przeciwutleniacze działają jak wymiatacz wolnych rodników, zapobiegając uszkodzeniom prowadzącym do oznak starzenia. Właściwości przeciwzapalne przyspieszają gojenie się ran, naprawiają uszkodzenia spowodowane działaniem promieni UV i zanieczyszczeniem środowiska.
Olej z pestek opuncji figowej wspiera pielęgnację włosów i paznokci sprawiając, że są bardziej nawilżone, lśniące i wzmocnione.

Stosowanie:

Wcieraj w skórę (najlepiej lekko wilgotną), włosy, paznokcie i skórki wokół nich, miejscowo lub użyj do masażu. W pielęgnacji włosów do olejowania samodzielnie lub z innymi olejami, jako dodatek do szamponu i odżywki. Zmieszaj z ulubionymi olejkami eterycznymi lub ich mieszankami, aby wzmocnić jego działanie. Można dodawać do maseczek, kremów i balsamów, peelingów, mydeł wzbogacając ich skład, konsystencję i działanie.

 

 
Zapach: subtelny, delikatny. 
Barwa: olej w odcieniu zielonkawym.
INCI: Opuntia Ficus Indica oil.

 


 

Oleje i olejki eteryczne Ekome to gwarancja:

  • najwyższej jakości klasy terapeutycznej,
  • 100% czystości naturalnych olejów i olejków eterycznych bez domieszek i dodatków,
  • nie rozcieńczane,
  • oleje, olejki i hydrolaty w ciemnych, szklanych opakowaniach zabezpieczonych bezpiecznym zamknięciem i/lub plombą zabezpieczającą przed otwarciem,
  • etykiety na produktach zawierające niezbędne informacje i chroniące zawartość przed światłem, z przerwą umożliwiającą kontrolę zawartości.




Uwagi i środki ostrożności:

  • Osoby wrażliwe lub uczulone na wyciągi lub pochodne roślin nie powinny ich stosować.
  • Oleje i olejki eteryczne mogą uczulać lub działać w sposób indywidualny. Zaleca się przeprowadzenie próby uczuleniowej 12- godzinnej poprzez użycie niewielkiej ilości np. na przedramieniu.
  • Unikać stosowania w okolicy oczu i błon śluzowych. W przypadku wystąpienia podrażnienia przerwać stosowanie. 
  • Do użytku zewnętrznego. 
  • Trzymać poza zasięgiem dzieci.
  • Produkt łatwopalny. 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl